Vizite de proiect (Project visits)

Prima întâlnire de proiect- JEKABPILS, Letonia (noiembrie 2012)

2 1

La începutul lunii noiembrie 2012, în cadrul proiectului Comenius Regio în care este implicată şcoala noastră, a avut loc  o vizită în Letonia, ţara parteneră. De data aceasta, ne sunt parteneri în acest proiect Consiliul local şi ACOR (Asociaţia Comunelor din România), împreună cu ai căror membri am călătorit până la Jakabpils, un mic oraş din Letonia, cu care aveam să descoperim că avem foarte multe lucruri în comun.

3

4

În timpul vizitei am cunoscut cei trei parteneri letoni, am vizitat instituţiile gazdă şi am organizat grupuri de lucru prin intermediul cărora am identificat problemele comune, ale şcolilor şi ale comunităţilor, şi am găsit soluţii care vor fi implementate în următorii doi ani şi, de ce nu, şi mai departe.

5

 

6

Fiecare proiect al Uniunii Europene este un pas pe care comunitatea noastră îl face către Europa, către o lume mai bună pentru fiecare dintre noi, condiţii mai bune de studiu şi de viaţă şi o mai bună înţelegere a rolului nostru, deloc neglijabil, pe harta Europei.

7

8

Mă bucur că am posibilitatea de a participa la acest gen de proiecte, fiindcă ştiu că fiecare nouă experienţă într-un cadru multicultural, european, mă ajută să mă dezvolt în calitate de cadru didactic, ca persoană şi, de ce nu, ca membru adoptat al comunităţii din Vulcana-Băi.

9

În curând veţi putea urmări pe blogul dedicat proiectului şi mărturiile celorlalţi membri implicaţi în proiect, fotografii, relatările acţiunilor realizate în cadrul proiectului şi, mai ales, rezultatele palpabile ale acestora pentru şcoala şi pentru comunitatea noastră.

Prof. Sorina PÎRVU, Responsabil educativ în cadrul proiectului

A doua întâlnire de proiect: Vulcana-Băi, România (aprilie 2013)

O nouă etapă a proiectului Regio Coaction s-a desfăşurat în perioada 16-20 aprilie, de data aceasta cu vizita partenerilor letoni la Vulcana-Băi. Formată din 16 membri, delegaţia letonă compusă din reprezentanti ai instituţiilor partenere din Jekabpils, a avut parte de un program extrem de încărcat, care a debutat, aşa cum era firesc, cu o călduroasă primire cu pâine şi sare, precum şi reprezentaţii artistice ale elevilor şcolilor noastre şi ale tinerilor din ansamblul folcloric al comunei.

Oaspeţii noştri au fost extrem de încântaţi de primire, rămânând fără cuvinte în faţa dovezilor de prietenie oferite de gazde.

A urmat un program încărcat, compus din vizite şi întâlniri cu autorităţile locale şi cadrele didactice din Vulcana-Băi, sesiuni de lucru pentru identificarea problemelor comune şi ale soluţiilor pe care proiectul Coaction le propune, prezentări ale sistemelor de învăţământ din ambele ţări, praticiparea la lecţii demonstrative, etc.

Vizita a culminat cu un seminar internaţional care a numărat nu mai puţin de 80 de participanţi, cadre didactice din tot judeţul şi autoritîţi locale din mail multe comune ale ţării. Intitulat „Educaţie şi cultură în comunitate”, seminarul s-a adresat tuturor cadrelor didactice şi altor persoane dornice de o schimbare pozitivă în relaţia esenţială dintre şcoală şi comunitate.

S-au distins printre participanţi, Primarul localității Cumpăna din judeţul Constanța, ec. Mariana GÎJU (prim-vicepreședintele A.Co.R), Primarul localității Luncavița, prof. Ștefan ILIE (președintele filialei județene A.Co.R Tulcea), Primarul localității Izbiceni, ing. Mircea VELICA (președintele filialei județene A.Co.R Olt), Uldis AUZANS, factor de decizie  cu rol în educație, Jekabpils, Letonia, precum şi Dr. Ines Grigorescu, din partea Institutului de Geografie al Academiei Române Bucureşti, care a prezentat studiul „The impact of labour force migration on local communities. A multi-level approach”, rezultatul unei cercetări laborioase realizate în comuna noastră.

După o săptămână plină de emoţii şi cu rezultate vizibile ale unui parteneriat de succes, ne-am luat cu greu la revedere de la partenerii noştri letoni, care ne-au declarat încântaţi că această vizită le-a oferit ocazia de a-şi schimba în bine imaginea despre România. Ca şi noi, aceştia aşteaptă cu nerăbdare următoarea vizită, programată tot în România, pentru luna octombrie 2013. Între timp, colaborarea şi lucrul continuă prin legătura online, iar proiectul Coaction creşte, şi, odată cu el, şi şansele noastre la o relaţie şcoală-comunitate mai fructuoasă şi mai armonioasă.

Mulţumim tuturor celor care au contribuit şi contribuie în continuare la succesul acestui proiect!

Prof. Sorina PÎRVU, Responsabil educativ în cadrul proiectului

A treia întâlnire de proiect: Vulcana-Băi, România (actombrie 2013)                   

ZIUA 1 (21.10.2013)

În după-amiaza  zilei de 21 octombrie 2013, cei 10 membri ai delegației letone au fost preluaţi de  la Aeroportul Otopeni  şi însoţiţi la Hotelul Minerva, Bucureşti, unde au fost cazaţi şi unde a avut loc prima întâlnire. Aceasta a fost condusă de Gunta DIMITRIJEVA, coordonatorul leton al proiectului şi Sorina Pîrvu,  responsabil educativ în cadrul proiectului. S-au înmânat mapele de lucru, ecusoanele, programul de lucru pentru vizita din România.

11

S-a realizat o scurtă plimbare prin centrul vechi al Bucureştiului pentru descoperirea bogăţiilor culturale.

ZIUA 2 (22.10.2013)

 În dimineaţa acestei zile, delegaţia română (reprezentată de Maria Manuela GHEORGHE- coordonator proiect, Sorina PÎRVU- responsabil educativ, Filofteia ȘERBAN- viceprimar, reprezentantul Consiliului Local al comunei Vulcana-Băi, Emil DRĂGHICI- președinte ACoR, Dumitru GRECU- consilier local) şi delegatia letonă (Gunta Dimitrijeva-coordonator de proiect, Inta Tomāne- director Centrul de Cultură si Sport Rubeni,  Zita Goldberga- profesor, Baiba Gabranova –profesor, Biruta Vaivode- secretar de proiect, contabil, Nadežda Balode- profesor,

Sandra Radina-profesor, Ilona Kantāne-profesor, Edvīns Meņķis președinte al municipiului Jekabpils, Aivis Kokins, responsabil pentru activitățile sportive din Jekabpils) s-au întâlnit. Primarul comunei Vulcana-Băi a ţinut un discurs de bun venit.

 În continuare au vizitat Palatul Parlamentului- element de referinţă pentru țara noastră.

A urmat  deplasarea către Tulcea-Luncaviţa-Filiala Judeţeană A.Co.R.

Întâlnirea oficială a avut loc la Hotel Delta, Tulcea, unde fiecare partener de proiect a prezentat progresul proiectului şi rezultatele obţinute după primul an de implementare.

ZIUA 3 (23.10.2013)

 Ziua a debutat cu primirea invitaților  de către  primarul comunei Luncaviţa, preşedintele filialei judeţene AcoR Tulcea. Fiecare participant s-a prezentat, a ţinut un mic discurs depre instituţia pe care o reprezintă şi implicarea la nivelul proiectului.

12

               A urmat vizitarea Liceului Tehnologic ~Simion Leonescu~, unde doamna director Ana ARCUŞ, a prezentat date despre şcoală, curriculum, proiecte naţionale şi internaţionale, proiectul Leonardo da Vinci prin LLP, exemple de colaborare cu comunitatea locală. S-au prezentat valorile locale- cultură, arta culinară specific dobrogeană, localitatea fiind la şapte kilometri de malul Dunării.

13

S-au vizitat biblioteca şcolară şi cercurile de pictură/fotografie.

 A avut loc vizita la grădiniţă, unde  grupul folcloric a prezentat o suită de dansuri populare dobrogene care i-au încântat pe membrii delegaţiei letone ce au stau de vorbă cu instructorul şi cu părinţii elevilor.

14

               Vizita a continuat cu prezentarea bazei sportive din localitate ce poartă numele unor mari personalităţi din lumea sportului- Taohare  COCA-COZMA- crainic sportiv şi fiu al satului şi Gheorghe POPESCU- fotbalist.  S-au evidenţiat rezultatele sportive ale echipei „Partizanii Luncaviţa‟, implicarea cetăţenilor în activităţile sportive, reţelele locale şi colaborarea pe toate palierele.

   A urmat croaziera pe Dunăre, descoperirea bogăţiilor naturale ale României.

   Timp de o oră, coordonatorii fiecărei instituţii implicate în proiect au discutat despre reţelele create la nivelul comunităţilor, dar şi la nivelul ţării prin Asociaţia Comunelor din România. A urmat o sesiune de evaluare.

ZIUA 4 (24.10.2013)

Drumul dintre Tulcea şi Constanţa a fost de fapt un drum al cunoaşterii, al resurselor locale, al diferenţelor dintre regiuni- Sud Muntenia şi Sud Est Dobrogea.

Primirea la Cumpăna, Constanţa a fost anunţată printr-un comunicat de presă şi a fost oficiată de primarul comunei, Mariana GÂJU- primvicepreşedintele ACOR, preşedintele filialei judeţene Constanţa.

15

La seminarul „Local networks and resources for sustainable development” au participat

consilieri locali, profesori, medici, preoţi, funcționari publici.

Au fost prezentate date despre comună, proiectele derulate si rețelele dintre instituțiile din localitate. Au fost vizitate şcoala, grădiniţa, sala de sport, canalul Dunăre-Marea Neagră, importantă resursă pentru localitate, biserica ortodoxă, moscheea.

16

S-a discutat despre diversitatea culturală, meniul etniilor.

Resursele locale- Constanţa- portul, acvariul, casinoul, țărmul Mării Negre, podul Anghel Salini, au adus valoare întâlnirii, echipa letonă apreciind la superlativ în cadrul întâlnirii de seara, toate aspectele din timpul zilei.

17

ZIUA 5 (25.10.2013)

Zi dedicată discuţiilor finale- moderarea blogului proiectului, programul din vizita de proiect nr. 4, 5-10 mai 2014, Letonia- componenţa delegaţiei, broşura- „Dialogul arta de a fi împreună‟.

Rezultatele întâlnirii:

–          Proiect multilateral Comenius: Liceul Tehnologic Luncaviţa, România-Școala Zasa, Letonia;

–          Proiect Comenius Regio: Comuna Luncaviţa, România-Viesite, Letonia;

–          Înfrăţire Jekabpils-Cumpăna;

–          Proiect  multilateral Comenius Liceul Cumpăna, România-Şcoala Rubeni, Jekabpils, Letonia.

Delegația a beneficiat în a doua parte a zilei de o o plimbare de seară prin Bucureşti- parada militară de Ziua Armatei, religie şi artă, teatru.

Seara s-a încheiat cu o întâlnire care a constat în prezentarea progresului proiectului și înmânarea, de către domnul primar Emil DRĂGHICI, a certificatelor de participare membrilor delegației letone și oferirea de mici suveniruri care să le amintească de această întâlnire.

Cina festivă a fost  urmată de un concert BZN, artiști internaționali care au prezentat spectacolul  în limba engleză şi au amintit oaspeţilor noştri de trecut.

Activităţi de diseminare:

–          Articole presă:

http://www.atacdeconstanta.ro/articole/4846-la-cumpana-se-implementeaza-comenius-regio-un-program-educational-la-nivel-european.html

http://www.telegrafonline.ro/1382648400/articol/249490/educatia_singura_noastra_sansa.html

http://www.gazetadenavodari.ro/delegatie-romano-letoniana-in-vizita-la-cumpana/

http://www.ziaruldetulcea.ro/proiect-comenius-regio-la-luncavita/

http://www.ziuaconstanta.ro/informatii/raja-comunicate/proiectul-comenius-regio-474003.html

http://www.orasul-tulcea.ro/stiri/proiect-comenius-regio-la-luncavia.html

“Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.”

Leave a comment